21 Şubat 2013 Perşembe

Antonio Meucci ve Hazin Hikayesi

  
Alexander Graham Bell-1876
    Bir önceki yazımızda bir cinayetten bahsetmiştik ama bu yazımızda çok değişik bir konuya değinmek istedik. Lafı daha fazla uzatmadan direk konuya geçelim istiyorum.
   Öncelikle beni bu konuyu araştırmaya teşvik eden sitenin wikipedia olduğunu söylemeliyim. Bu konu wikipedia da bile yer almaktadır. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell  veya  http://tr.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell 
   İlkokulda telefonu icat edenin Alexander Graham Bell olduğunu öğrenmiştik. Dünyanın büyük bir çoğunluğu tarafından da bu böyle bilinir. Ama aslında bu böyle değil. Umarım bu yazıdan sonra siz de bilinçlenerek bu hikayeyi başkalarına da anlatırsınız.
   Graham Bell'in zamanında yaşanan Antonio Meucci'nin hazin öyküsü;


Telefonun Öncüsü
"Westfield" buharlı gemisindeki çalışmaları sırasında, geminin patlayan kazanından bir mucize eseri kurtulmuş ve uzun süre hastanede yatmak zorunda kalmıştı. Felçli eşi, bu süre zarfında yaşamını sürdürebilmek için, evlerinde ne varsa bir eskiciye satmıştı. Meucci'nin tüm icatları da satılanlar arasındaydı. Hastaneden çıktıktan sonra Meucci eskiciyi buldu ancak "teletrofono"su kimliğinin açıklanmasını istemeyen genç bir adama satılmıştı. Bugüne kadar ne o adam, ne de icat bir daha ortaya çıkmadı. Antonio Meucci, icadının çalınabileceği endişesiyle Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Ancak, bugünkü karşılığı 250 ABD Doları olan parayı verememişti. Yine de cihazın çalışır bir örneğini ve çalışma prensiplerini anlatan bir yazı ile bir yıl süreyle icadını koruma altına almayı başarabilmiş (28 Aralık 1871), 1872 ve 1873'de de bir yıl uzatma alabilmişti. Fakat takip eden yıllarda, bunu bile sağlamakta başarısız olmuştu.
Anthony Meucci'nin ilk telefonu
Bir yandan icadını geliştiriyor, daha uzun mesafeli denemeler gerçekleştiriyor, bir yandan da finans desteği arayışlarını sürdürüyordu. Western Union Telgraf Şirketi Başkanı Edward B.Grant, tüm başvurularını vakti olmadığı gerekçesiyle reddetmişti. Western Union'a yapmış olduğu teklifte cihazın adını "konuşan telgraf" olarak tanımlamıştı. Meucci, 1874'de Patent Enstitüsü'nden iadesini istediği icadını, "kaybolduğu" gerekçesiyle geri bile alamamıştı. Sadece ülkemize mahsus diye düşündüğümüz bir olay; Amerika'da, hem de o tarihte gerçekleşmişti.
Daha sonra yapılan resmi araştırmalar; Patent Enstitüsü çalışanları ile Bell şirketi arasındaki yasadışı alışverişi belgelediler.
Teletrofono
1876 yılında Alexander Graham Bell, tam olarak telefonu tarif etmeyen ancak, Meucci'nin icadına çok yakın bir icad için patent alıyordu. Western Union da, 17 yıl geçerli ve elde edilecek karın %20'sini kendi şirketlerine alan ticari bir anlaşma ile milyonlarca Dolar'lık bir pazarın ilk ortağı oluyordu. Hemen peşinden başlayan mahkemeler, 1886'da ilginç bir noktaya geliyordu. Mahkeme; Meucci'nin ifadelerinde en ufak şüpheye yer bırakmayacak şekilde telefonun Antonio Meucci tarafından yıllar önce icat edildiği konusunda ikna oluyor ve Bell'e verilen Patent'in yeniden incelenmesini ve bu süre içinde askıya alınmasını istiyordu. Yıl 1896'yı gösterdiğinde Antonio Meucci, İtalya'da hayata veda ediyor ama onca yıl geçmesine rağmen Bell'den en ufak bir girişim gelmiyordu. 1893 yılında da, 1876'da Bell'e verilen patentin süresi doluyor ve bir daha yenilenmiyordu. Bugün halen, telefon cihazının patenti herhangi birine ait değil.
Meucci'nin Amerika'ya ilk geldiği günlerdeki en büyük destekçisi politikacı Garibaldi, Antonio Meucci'nin ölümünden sonra İtalya'da yaşadığı evi bir müze haline getirmiş ve ziyarete açmış. İşte telefonun ve Antonio Meucci'nin hazin öyküsü bu. 
Bu konuya son noktayı koyan Amerikan Temsilciler Meclisi'ne teşekkür ederiz, bizleri aydınlattılar.


Alice&Amelia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder